MATLAB

MATLAB

MATLAB; (MATrix LABoratory); ilk defa 1985'de C.B Moler tarafından matematik ve özellikle de matris esaslı matematik ortamında kullanılmak üzere geliştirilmiş etkileşimli bir paket programlama dilidir.
İlk sürümleri FORTRAN diliyle hazırlanmış olmakla beraber son sürümleri (1999 yılı itibariyle 5.3 dür) C dilinde hazırlanmıştır.MATLAB mühendislik alanında (hesaplamalarında); sayısal hesaplama, veri çözümleri ve grafik işlemlerinde kullanılabilecek
genel amaçlı bir program olmakla beraber özel amaçlı modüler paketlere de sahiptir. CONTROL TOOLBOX, SIGNAL TOOLBOX gibi paket programlar CACSD (Bilgisayar destekli denetim sistemi tasarımı) paketler olup bunlar denetim sistemlerinin tasarımında çok etkili araçlardır. Ayrıca WINDOWS ortamında çalışan SIMULINK, etkileşimli benzetim programlarının hazırlanması ve çalıştırılmasında büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

MATLAB'IN KULLANIM AMACI VE YERİ
MATLAB'TA KULLANILAN BELLİ BAŞLI KOMUT İŞARETLERİ
gb konular aşağıdaki linkteki dosyada türkçe olarak bulabilirsiniz.
Kaynak Dosyalar 1 2 3

RÜZGAR ENERJİSİ


RÜZGAR ENERJİSİNİN ÖZELLİKLERİ Rüzgar enerjisinin kaynağı güneştir. Güneşin, yer yüzeyini ve atmosferi farklı derecede ısıtmasından rüzgar adı verilen hava akımı oluşur. Dünya yüzeyine ulaşan güneş enerjisinin yalnızca küçük bir bölümü rüzgar enerjisine çevrilir. Rüzgar enerjisinin özellikleri genel olarak şunlardır: 1) Atmosferde bol ve serbest olarak bulunur. 2) Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır. 3) Enerjisi hızının küpü ile orantılıdır. 4) Yoğunluğu düşüktür. 5) Enerjisinin depolanması, başka bir enerjiye çevrilmesi ile mümkündür. Çevre kirliliği yaratmaz.

PLAYSTATION



Son beş yıldır, Sony PlayStation video oyun sistemlerine hakim oldu. PlayStation o kadar popüler oldu ki Nintendo 64 ve Sega Dreamcast inanılmaz teknik özelliklerle meydan okumasına rağmen Sony’ nin yaptığı araştırmalarda, Amerika da 4 aileden 3’ ünün Sony PlayStation’ ı olduğu belirlendi.

Yazının devamı

Ev Ses Sistemleri



Bir sistemde hoparlörün görevi, CD, kaset ve ya DVD gibi kayıtlardan elektronik sinyali alma ve bizim duyabildiğimiz asıl ses haline dönüştürmektir.
Bu makalede, hoparlörün bunu nasıl yaptığını, hoparlör tasarımlarını, hoparlörlerin nasıl sınıflandırıldığını ve nasıl gördüğünü ayrıca bu farklılıkların, ses kalitesini nasıl etkilediğini bakacağız.
Hoparlörün, nasıl çalıştığını anlaşılması için ilk olarak, sesin, nasıl oluştuğunun anlaşılması gerekir.

Yazının devamı

BASILABİLİR BİLGİSAYARLAR NASIL ÇALIŞIR?



Az sayıdaki sanayi, bilgisayar sanayisinin, son 50 yılda yaptığı teknolojideki kocaman sıçramalara böbürlenebilir. 1940lar'da transistorun icadından beri, bilgisayar sektörü hızla gelişmiş makineler alabildiğine küçülmüş ve bir kaç saniye içinde milyonlarca işlemi yapabilir hale gelmiştir Bilgisayar imalatı, son yarı-yüzyılda büyük adımlar atarken, imal eden süreç, hala bir avuç şirketle sınırlıdır.

Bilgisayar imalatı pahalı ve zaman harcanması gereken bir iştir.bir silisyum temel alınan mikroişlemcinin imalatı yaklaşık iki milyar dolar civarındadır ve iki hafta kadar bir süreç içerir. Çok az sayıdaki kimsenin, onların kendi bilgisayar parçalarını yapması için kaynakları vardır. Bu yüzden araştırmacılar kendi fabrikalarında mikroçip ürettiler ve Internet yoluyla diğer kullanıcıların o çiplerin yazılımlarını kolayca alabilmelerine olanak sağladılar .
Yazının devamı

GÜNEŞ HÜCRELERİ NASIL ÇALIŞIR



Güneş hücreleri olan hesap makinelerini muhtemelen görmüşsünüzdür. Bu hesap makineleri hiçbir zaman pile ihtiyaç duymazlar ve bazen kapama düğmeleri bile yoktur. Yeteri kadar ışık verirseniz sürekli çalışacaklarmış gibi görünürler. Acil yol işaretçilerinde veya arama kutularında , şamandıraların üzerinde bulunan geniş güneş panellerini görmüşsünüzdür. Bu panelleri hesap makinelerindeki kadar çok kullanılmasalar da onlar çoğu yerdeler ve nere bakacağını bildikten sonra bunları ayırt etmek çok da zor değildir. Elektrik sistemlerde güç sağlamak için kullanılan uydularda da güneş hücreleri bulunur.

Son 20 yıldır, bir gün hepimizin güneşten bedava elektriği kullanacağımızı ileri süren “güneş devrimi” hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Güneşli parlak bir günde, gezegen yüzeyinin her metrekaresine güneş yaklaşık 1,000 watt lık enerjiyi yayacak ve biz bu enerjinin tamamını elde edebilirsek evlerimize ve ofislerimize bedava güç sağlayabileceğiz. Bu karşı konulamaz bir beklenti.
Yazının devamı

Plazma Ekranlar



Plazma Nedir?

Maddenin üç hali vardır bunlar sıvı katı ve gazdır. Bunu hepimiz ilkokulda öğrenmiştik.Peki o zaman maddenin 4. hali olduğu söylenen ve son on yılda gündeme gelen plazma nedir? Eğer "ben plazmaya daha yakından bakmak istiyorum" diyorsanız, yapmanız gereken çok basit. Kibriti elinize alın ve çakın. İşte pırıl pırıl alevi ile plazma karşınızda duruyor. Evet alev de bir plazma hâlidir.Alevin kibritteki sıcaklığı kibritin elinizle söndürebileceğiniz kadar düşük olabileceği gibi Güneşin çekirdeğindeki gibi milyonlarca santigrad kadar yüksek de olabilir. Plazma hâli sadece elektrik gerilim altında oluşmaz. Gaz hâline gelen bir maddeyi çok yüksek sıcaklıklara ısıtırsanız; enerji alanı elektronlar çekirdeklerinden kurtulur ve gaz plazma hâline geçer. Sıcaklık güneş çekirdeğindeki gibi çok yüksek ise; atomlar tüm elektronlarını kaybetmiş hâlde bulunabilirler.Bizim günlük hayatımızda kullandığımız alev nispeten düşük sıcaklıktadır. Ancak burada düşük sıcaklıktaki alevin enerjisi ile ısınma ve yemek pişirme gibi ihtiyaçlarımızı giderdiğimizi unutmayalım. Bu arada çaktığınız kibrit bitmek üzere. En iyisi siz onunla bir mumu tutuşturup plazmayı öyle seyredin. Mumun alevi de düşük sıcaklıkta bir plazma hâlidir. Ancak "bu sıcaklık bana yetmez" demeyin.
Yazının devamı