Geri Beslemeli Bir DC Motor Hız Kontrol Devresi İncelenmesi


MİKRO DENETLEYİCİLİ PI DENETİMLİ DA MOTORU SÜRÜCÜ
DEVRE TASARIMI VE UYGULAMASI

Bu çalışmada, PIC 16F873 kullanılarak PI denetimli bir DA motor sürücü sistemi gerçekleştirilmiştir. PI kontrollü sistemde motor devir sayısının referans değeri izlemesi amaçlanmıştır. Motor hızı bir takometre ile ölçülmüş, motor gerilimi ise darbe genişlik modülasyonu (PWM) tekniği kullanılarak yarı iletkenlerle ayarlanmıştır. Deneysel sonuçlara göre, gerçekleştirilen PIC 16F873 tabanlı PI kontrollü DA motor sürme devresinin basit, kullanışlı, hassas ve değişik uygulamalara hemen uyarlanabilir olduğu gösterilmiştir.


Anahtar Kelimeler: PWM, PIC 16F873, hız kontrolü, PI kontrol








(tako-gen. olmadığından referans değer olarak bir dc gerilim alınmıştır.)




12 yorum:

Adsız dedi ki...

ben bu çalışma için çok teşekkür ederim.benim bu konu ile ilgili bi ödevim var sizden bu konu ile ilgili yardım isteyebilir miyim??

onur kalecik dedi ki...

tabiki her türlü konuda yardımcı olurum bana burdan ulaşbilirsin iyi günler

Adsız dedi ki...

onur kardeş merhaba bende okuldan bu odevin birebir aynısı sadece ek olarak pid var bana lutfen bu konuda yardm et mailini falan verrsen sevinirim benim mailim atakan_ucler@hotmail.com

Adsız dedi ki...

slm onur abi acıl yarıdma ihtiyacım var dj.mumy@hotmail.com
eklermısın ben nburayı zor buldum eklersen sevınırım.

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık güzel olmuş.ben böyle bi ödevim var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.teşekkürler

Adsız dedi ki...

Şirketimin encoder geri beslemeli
90 watt 24 V DC motor hız ve pozisyon kontrol devresine ihtiyacı var.Temin edip çalıştırabilirmisiniz ?Motorlar hazır diğer malzemeleri alabiliriz.
Selamlar
İsmail Özalp
ismail.ozalp@gmail.com

Adsız dedi ki...

eline sağlık güzel olmuş bu konu hakkında bitirme projem var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.yunussezer27@gmail.com

Adsız dedi ki...

eyvallah kardeş ,bitirme projeni bizimle paylaşırsan biz de dc motor hız kontrolü yapıyoruz

Adsız dedi ki...

75v-40w encoder geri beslemeli dc motor hız kontrol süücüsüne ihtiyacım var. yadımcı olabilirmisiniz. tabiki emeğinizin karşılığını vermek şartıyla.
bana m.kayikci37@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz.

iyi günler.

Adsız dedi ki...

merhaba benimde dc motor kontrolünü bilgisayar üzerinden yapmam gerekiyor, bununla ilgili internetten bulduğum bilgiler benim için yetersiz kaldı. Projem en basit haliyle rs232 üzerinden pwm kontrolü, bir sürücüm (L293D) ve bilgisayarla haberleşmemi sağlayacak (max232) entegrelerim var fakat pwm konusunda takıntılıyım... Yardımcı olursan çok sevinirim, aşağıdaki adresten haberleşebiliriz.

silverclassservice@hotmail.com

Metin USAN dedi ki...

Merhaba Onur,
Ben İ.Ü. Makina Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Bitirme projem için buna benzer bir sürücüye ihtiyacım vardı ve bende bir benzerini yaptım. Fakat bazı sorunlar çıkarttı.
Benim projemde 16F877A ile potansiyometreden aldığı geri beslemeye göre PID döngülü hız ve konum kontrolü var.
Ancak anlamadığım bir sebepten dolayı l298ler patlıyor. L298 de paralel bağlantı yaptım ve kullandığım motorlar 24V ve max 4A akım çekiyor.
Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.

Gökhan Güvel dedi ki...

merhaba onur
emeğine sağlık bitirme projem bunun aynısı isis çizimini yaptım fakat pic in bir kısmından sonrasını yapamıyorum yardımcı olursan çok sevinirim.
Gökhan GÜVEL