Teknoloji çok gelişmiş çok...

Sharp’tan Yüzer Güneş Paneli Sistemleri

Sharp tarafından Napa gölü üzerine yüzer şekilde hazırlanmış olan güneş panelleri oldukça rağbet görüyor. Yaklaşık 2300 adet Sharp güneş panelinden oluşan sistem günde 400kW enerji depoluyor. Bu büyük enerjinin maliyeti ise koskoca bir sıfır. Yani buradan 1 günde elde edilen enerji ile aylık ortalama 40kW enerji tüketen 10 aile bir ay boyunca enerjisini temin edebilir. Bu denli büyük bir enerjiyi hiç masrafsız üretebilmek mümkün iken, buna ciddi şekilde yönelmek gerektiğini anlıyoruz. Ülkemiz oldukça fazla ve dik güneş alan ekvator çizgisine yakın bir coğrafyada bulunduğundan çok verimli şekilde bu sistem uygulanabilir.


Türk ve Romen Bilimadamlarından Yeni Buluş


Her yıl çöpe atılan yüzbinlerce ton devre elemanları ve devre kartları artık çevreye zarar veren gereksiz atıklar listesinden çıkıyor. Türk ve Romen bilim adamlarının ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar neticesinde çok etkili biçimde plastiğin geri dönüşümünü sağlayabiliyorlar. Devre kartlarının zehirli materyaller ve çeşitli metaller içeren yapısını düşündüğümüzde içerisinden sadece plastiği çıkartmak oldukça zor gözüküyor. Isı ve kimyasal çözüştürme ile zararlı toksik bileşenlerin neredeyse tamamının yok edildiğini açıklayan bilim adamları, bu sayede devre kartları üzerinden geriye kalan pyrolysis yağ bileşeninin petrol gibi işlenerek yakıt olarak ya da endüstriyel işlemlerde kullanılmak üzere başka şekillerde değerlendirilebileceğini belirtiyorlar. Bazen ufak gibi gözüken şeyler uygulamada etkin olup çok büyük faydalar sağlayabiliyor. Umarım bu buluş da bunlardan birisi olur ve Türk bilim adamlarımızla iftahar ederiz.

Sharp Çok Küçük Boyutlarda Yakıt Pilleri Üretebiliyor


Mobil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanan yakıt pili mücadelesi firmalar arasında son hızla sürerken, Sharp herkesten bir adım öne geçtiğini resmen kanıtladı. Ürettiği yüksek enerji yoğunluklu yakıt pili sayesinde santimetreküp başına 0.3W enerji üretebiliyor. Pillerin bu haliyle mevcut kullanılmakta olan lityum-ion pillerin yerini alabileceği ifade ediliyor. Şimdilik PDA ve laptoplarda kullanılabilecek ölçülerde üretilebilen yakıt pillerinin daha küçük alanlara sığdırılabileceği de söyleniyor.

Sharp’ın ürettiği bu yakıt pillerinde hidrojen gazı yerine sıvı ve çok uçucu bir madde olan metanol kullanılıyor. Böylece hem daha az patlama riski ve daha uzun ömürlü piller üretmek mümkün olabiliyor. Yakıt pili ile bir laptopun 1 ay hiç kapanmadan rahatlıkla çalışabildiğini düşünürsek, cep telefonuna uygulanacak bir pilin aylarca belki de 1 yıl boyunca hiç şarj etmeden kullanılabilmesi mümkün olacak. Eğer bundan daha da iyisini yapmayı başarabilirlerse, cep telefonları yanında şarj aletiyle gelmeyecektir. Çünkü alınan bir telefon 2-3 sene hiç kapanmadan aynı pille çalışabilmesi mümkün olabilir.

0 yorum: